Welkom in De Horizon, een kleine, fijne school in Borgerhout. Leerkrachten, kinderen en ouders vormen samen één grote familie. De culturele diversiteit van leerlingen en leerkrachten zien we als een kans om onze horizon te verbreden. Onze school is een warme, veilige plek waar je kind actief leert en vrij kan spelen. Wandel je door de schoolpoort, dan kom je binnen in een wereld die rust uitstraalt.  

Opgroeien vol zelfvertrouwen 

We kiezen voor eenzelfde aanpak voor de hele school. Structuur en duidelijke afspraken brengen de rust die nodig is om goed te kunnen leren en studeren. Bij ons weet je kind waar het aan toe is en krijgt het de beste leerkansen.   

In elke klas hangt een foto van een voetbalgoal. Die staat symbool voor het lesdoel dat je kind wil bereiken, en maakt het enthousiast om dat doel te behalen. Opdracht geslaagd? Dan trapt het de bal in de goal! Zo leert je kind kritisch kijken naar zijn eigen leerproces en krijgt het het nodige zelfvertrouwen om gelukkig op te groeien.   

Wij willen dat je kind met een open blik de wereld instapt. Daarom werken we aan zelfstandigheid. In de kleuterklas krijgt elk kind hulp van een ‘vriendje van de week’, en ook in de lagere school helpen kinderen elkaar. Je kind leert zelfstandig taken uitvoeren, de betekenis van woorden opzoeken en huiswerk maken. We leren je kind ook zorg dragen voor materiaal.   

Tijdens de maandelijkse kinderraad denken kinderen mee na over de werking van onze school: Wat moet er in de speelgoedkoffer? Hoe verliep carnaval?  Spannend, leuk én leerzaam. 

Leerlingen op de speelplaats van stedelijke basisschool De Horizon op de speelplaats

Sst, wij lezen! 

Lezen is top! Die boodschap geven we graag mee aan je kind. Door het leesplezier aan te wakkeren, maken we de leefwereld van je kind groter. Daarom lezen we regelmatige tijdstippen: van voorleesmomenten in de kleuterklas tot teksten rond actualiteit in het vijfde en zesde leerjaar. Drie keer per week duiken álle kinderen in een boek en kan je een speld horen vallen…  

Vertelt de leerkracht over een leuk boek, en wil je kind er alles over weten? Dan mag het dat boek ontlenen in de klasbib. Van voel- en prentenboeken tot het Guinness Book of Records, er is voor elk wat wils.  

Aandacht voor taal is er in alle vakken, van rekenen tot wereldoriëntatie. En we gaan nog een stapje verder. Tijdens bewegend leren op donderdag oefent de turnleraar al spelend woordjes in met kinderen die onze taal nog niet voldoende spreken. Dat zijn twee vliegen in één klap.   

Leerkracht leest boek voor aan de klas in stedelijke basisschool de horizon

Een bruisende school  

Bij ons beweegt er heel wat. We gaan vaak op uitstap en nemen deel aan buitenschoolse activiteiten. De kinderen kijken heel erg uit naar de jaarlijkse Reuzenstoet door Borgerhout: dan maken ze samen een gigantische reus. Ook sporten vinden we belangrijk. Tijdens de wekelijkse zwemles maken we een Olympische zwemmer van je kind. Je kunt je kind ook inschrijven om ’s middags of na de schooluren mee te sporten.   

Op onze avontuurlijke speelplaats spelen kinderen op een wiebelende loopbrug, zitten ze in de grote zandbak, zwieren ze van de glijbaan of doen ze een dansje voor de grote spiegel aan de muur. Is het tijd voor een minder druk momentje? In de rustige zone boven de speelplaats kan je kind een boek lezen of een gezelschapsspelletje spelen.   

Hoe gaat het vandaag?   

Die vraag vinden we heel belangrijk. We weten graag wat er leeft, thuis en op school. Daarom bieden we heel veel kansen om te communiceren: tijdens het oudercontact, maar ook aan de schoolpoort. Tijdens de maandelijkse koffiebabbel ben je welkom om te komen praten over allerlei onderwerpen, van zindelijkheidstraining tot de werking van het CLB.   

En wist je dat we heel veel foto’s trekken? Zo geniet je thuis mee van de avonturen van je kind. Je bent ook heel erg welkom om mee op uitstap te gaan, samen met de kinderen te lezen of je steentje bij te dragen tijdens het schoolfeest.